Historiske priser for norsk film

Artikkel – Vilde B. Dalstø

2021 – året som kommer til å bringe oss assosiasjoner om lange måneder med nedstengninger, Norgesferier og en lykkelig gjenåpning, avsluttes med en nedstengning. Men noe håp er det – norsk film har hatt en rekordhøy markedsandel av billettsalg på kino, har gode Oscar-utsikter og allerede håvet inn flere historiske priser i utlandet. 

Åpningsscenen i Verdens verste menneske. Opphavsrett: Arte France Cinéma / Dagsavisen

Verdens verste mennesket – filmfestivalen i Cannes

Den store snakkisen i år har vært Verdens verste menneske av Joachim Trier, og det med stor grunn. Oslo-triologien kunne ikke ha endt på en bedre måte, med en briljerende Renate Reinsve i hovedrollen som Julie og Anders Danielsen Lie som kjæresten Aksel. Og med mindre du har levd under en stein har du nok også fått med deg at Renate håvet inn prisen for beste kvinnelige skuespiller under filmfestivalen i Cannes. Dette er en pris norsk film aldri har vunnet før, som gjør prisutdelingen historisk. Med en terning som ruller inn seksere og femmere fra landets største mediehus, har filmen også gode Oscar-utsikter. Ikke nok med at medlemmene av filmkritikerlaget i New York (New York Film Critics Circle, NYFCC) har kåret Verdens verste menneske som årets beste utenlandske film, den står også oppført på Indiewire sin liste over «Best International Feature Film Predictions» under kategorien «Frontrunners». 

Herbert Nordrum som Eivind og Renate Reinsve som Julie. Opphavsrett: Arte France Cinéma / P3

Verdens verste menneske handler om 30 år gamle Julie, med mange talenter og ulike interesser. Hun finner det vanskelig i å bestemme seg for hva hun vil gjøre i livet og endrer meninger forløpende, noe som resulterer i lite utvikling i arbeidet hennes. Hun føler seg som en birolle i sitt eget liv, noe Trier har klart å visualisere på en eksepsjonell måte. Tilskueren følger ulike kapitler i hennes liv, store livsvalg og livsendringer. 

Filmen har hatt gode besøkstall på kinoene etter gjenåpning, og var på andre plass av de mest besøkende etter åpningshelg. Den går fortsatt på kino, selv over to måneder etter premiere. Det spennende gjenstår enda – blir det en Oscar på lille Norge?

Ninjababy – EFA-utdelingen

Det er ikke bare Verdens verste menneske som har håvet inn priser i år. Det ble en historisk prisutdeling for norsk film på European Film Awards da Ninjababy av Yngvild Sve Flikke mottok prisen for beste komedie. Ninjababy handler om 23 år gamle Rakel som finner ut at hun er gravid når hun allerede er seks måneder på vei. Rakel sitt ønske om å aldri bli mor og å ta stilling til hva som er best for henne og babyen visualiseres i tegneserieanimasjon, tegnet av Inga H. Sætre – inspirasjonskilde til filmen. Filmen er både rørende og morsom. 

Kristine Kujath Thorp som Rakel i Ninjababy. Opphavsrett: Motlys / P3

Men ikke bare Ninjababy vant pris under EFA-utdelingen, De uskyldige av Eskil Vogt mottok prisen for beste lyddesign. Den psykologiske grøsseren handler om fire barn som har sommerferie, der uskyldig lek gjør at barna oppdager krefter de ikke ante at de hadde. 

Rakel Lenora Fløttum som Ida og Sam Ashraf som Ben i De uskyldige. Opphavsrett: BUFO / P3

Uvanlig høy markedsandel

Dette er, bare for å nevne noen, norske filmer som har premiert på kino i år. Aksel, Gritt, Ingenting å le av, Nordsjøen, Tre nøtter til Askepott – det er utallige flere som kom ut i år. Kinoåret har vært historisk på mange måter, men har også hatt uvanlig høye tall. NFI opplyser om at helgen før 29. november lå den norske markedsandelen på billettsalg på kino på over 26% prosent – et mye høyere tall enn vanlig. Til sammenligning kan man se tilbake på 1998 og 1999 da norsk film var innunder en krise. Markedsandelen lå på 6% til kontrast fra de tidligere gode årene. Etterhvert ble det lagt inn et ekstremt høyt mål en stortingsmelding fra 2007, nemlig det sjokkerende høye tallet 25%. I 2010 var det på 23%, og nå har altså norsk film nådd hele 26%. 

Det er ingen tvil om at det har vært et godt år for norsk film, til tross for nedstengning. Det blir spennende å se fremover mot Oscarene neste år, og se om den norske filmbølgen fortsetter.