Klokken tikker for TikTok
Nyhetsartikkel - Magnus Lima
Nyheter om at den populære video-appen TikTok kan bli forbudt har kommet og gått de siste årene. I USA har det pågått en lang debatt om sikkerhetstrusselen den kinesisk-eide appen kan ha for sine innbyggere, og vi har også sett lignende diskusjoner i Norge. Nå har appen tapt sin ankesak om tvangssalg i USA, og et forbud har aldri vært så nære som det er nå.
Et amerikansk forbud har vært oppe flere ganger tidligere. Foto: visuals / Unsplash
Tvangssalg
Den føderale ankedomstolen i USA opprettholder lovforslaget som kom fra Representantenes hus tidligere i år. Denne loven sier at TikTok vil være nødt til å kutte ut det kinesiske moderselskapet ByteDance. Selskapet blir nødt til å selge Tiktoks virksomhet i USA før 19. januar 2025 om de fremdeles ønsker å eksistere på det amerikanske markedet.
TikTok kritiserer loven for å være et brudd på USAs rett til ytringsfrihet. Deres argumenter ble hørt av et panel med tre dommere i en føderal ankedomstol i Washington, DC. Advokatene hevdet at forbudet ville ha en enorm effekt på ytringsfriheten til de amerikanske brukerne. Samtidig uttrykte flere innholdsskapere bekymring over hvordan et slikt forbud ville kunne påvirke deres arbeid og inntekt. Likevel ble anken avvist, og TikTok har kunngjort at de vil ta sin kamp til USAs høyeste rettinstans, Høyesterett.
Bekymringer om kinesisk spionasje styrer mye av konflikten. Foto: Parker Coffman / Unsplash
Spionasje og påvirkning?
Motstanderne av TikTok mener at appen kan utgjøre en betydelig trussel mot brukernes personvern. Appen har over 170 millioner brukere i landet. De peker på hvordan appen kan samle inn brukerdata som lokasjon og biometrisk data, og hvordan dette potensielt kan bli delt med kinesiske myndigheter.
Hele saken peker på de geopolitiske spenningene mellom Kina og USA (og andre vestlige land). Flere frykter derfor at appen kan bli brukt som et verktøy for spionasje, eller i det minste brukes for å påvirke den amerikanske befolkningen. Ved å manipulere algoritmene kan TikTok i prinsippet styre hva slags innhold som blir fremmet, og hva slags innhold som blir skjult.
Sikkerhet over ytringsfrihet?
Flere kritikere av lovforslaget peker på hvordan et forbud kan bidra til en svekkelse av ytringsfriheten. TikTok har blitt en viktig plattform for millioner av mennesker; en plattform hvor man kan dele sine meninger, bruke sin kreativitet og finne et digitalt fellesskap. Noe av kritikken dreier som at et mulig forbud kan ramme marginaliserte gruppers mulighet til å få delt sine erfaringer og synspunkter. I tillegg er det, som nevnt tidligere, flere som lever av inntektene de får gjennom appen.
Det finnes selvsagt alternativer til TikTok, og argumentene handler mer om at det reguleres rundt hvor og hvordan ytringsfriheten brukes, snarere enn om den kan brukes. Det er likevel andre fremtredende argumenter mot lovforslaget. Flere advarer også om at forbudet kan skade global konkurranse, og at plattformer som Facebook/Meta og Youtube vil få en urettferdig fordel. Samtidig kan det sende et signal om at andre selskaper risikerer den samme behandlingen om de anses som kontroversielle.
Et forbud kontrollerer ikke direkte hva brukere ser på andre plattformer, men reduserer deres eksponering for ikke-amerikanske plattformer. Om TikTok fjernes fra det amerikanske markedet, blir brukerne presset til å velge amerikanske plattformer som Facebook/Meta, Youtube og lignende. Selv om det spekuleres i om Kina manipulerer algoritmene, gjelder dette også for amerikanske plattformer. Dette blir en debatt om hvem som skal få lov til å påvirke; TikTok gjennom algoritmene eller USA gjennom forbud? Bør alle få mulighet til å påvirke, til tross for manipulasjon og potensielt skadelige ideer? Eller bør påvirkning reguleres av staten, slik det i dag gjøres i Kina? Dette er spørsmål som vil være viktige i diskusjonen fremover.
Vil Norge følge etter?
TikTok har altså blitt en viktig del av mange sin digitale verden, ikke bare i USA, men også i Norge. Om appen faktisk blir forbudt, kan veien til at noe lignende skjer her bli kortere. Kristelig Folkeparti fremmet eksempelvis lignende forslag tidligere i år. Vi har også sett at ansatte i NRK og på Stortinget har blitt pålagt å fjerne appen fra telefonene deres, noe som peker på at lignende bekymringer også finnes her i Norge. USA har stor innflytelse på global politikk, og det er ikke utenkelig at EU eller Norge vil følge etter.
Inntil 19. januar forblir alt dette uvisst.