Mysteriet Cicada 3301

Artikkel - Susanna Mathea Arsky

"Cicada" er en betegnelse på en overfamilie av plantesugende innsekter - de synger høylytt, men gjennom frekvenser som er svært vanskelige for mennesker å høre. Det er også navnet på en ukjent organisasjon som står bak et av internettets største mysterier.

Dette er logen som inspirerte til navnet gruppen “Cicada” som gruppen omtales som. Foto: Cicada 3301/ Wikipedia

Dette er logen som inspirerte til navnet gruppen “Cicada” som gruppen omtales som. Foto: Cicada 3301/ Wikipedia

Historien starter på internettforumet 4chan i 2012, da et svart bilde med en kryptisk beskjed ble publisert:

- Hello. We are looking for highly intelligent individuals. To find them, we have devised a test.

There is a message hidden in this image.

Find it, and it will lead you on the road to finding us. We look forward to meeting the few that will make it all the way through.

Good luck.

3301

Det tok en måned før en ung gutt, Marcus Wanner, fant den hemmelige beskjeden gjennom en steganografisk undersøkelse – neste hint lå gjemt inni bildets koding. Det krevdes kunnskap om diverse litteratur, kultur, vitenskap etc. for å komme seg gjennom hinderløypa av rekruteringsmateriell. Noen av kodene inneholdt et bilde av en sikade, som i kombinasjon med signaturen 3301 ga organisasjonen sitt infamøse navn.

Ideologiske tilknytninger til cypherpunken

Det påfølgende året ble det postet en ny gåte, og denne gangen ble interessenter oppfordret til å jakte etter hint plassert rundt i store byer på hele globen – det er altså snakk om en internasjonal organisasjon.

Den siste gåten kom i 2014, og har i skrivende stund fortsatt ikke blitt løst.

Ifølge Wanner skal de suksessfulle kodeknekkerne ha blitt stilt spørsmål om deres forhold til informasjonsfrihet, virtuelt privatliv og frihet, og eventuell avvisning av sensurering. Denne informasjonen har inspirert til oppblomstringen av en rekke konspirasjonsteorier. Blant annet har det blitt trukket paralleller til cypherpunk-bevegelsen som startet på 80-tallet gjennom en mailing-liste, med et politisk budskap om å beskytte personvern gjennom kryptering av informasjon. Likhetstrekkene mellom budskapene til både 3301 og cypherpunk-bevegelsen er såpass slående at ideologien kan anses å være den samme.

Mye tyder på at symbolikken bak bruken av innsektet kan være hvor høyt den skriker, men at hvermannen ikke kan oppfatte lyden - på samme måte som at de færreste vil kunne knekke kodene, til tross for at de kan være relativt tydelige om man bare vet …

Mye tyder på at symbolikken bak bruken av innsektet kan være hvor høyt den skriker, men at hvermannen ikke kan oppfatte lyden - på samme måte som at de færreste vil kunne knekke kodene, til tross for at de kan være relativt tydelige om man bare vet hvor man skal lete (og er intelligent nok, naturligvis) Foto: Photo by Jan Huber/ Unsplash

Men cypherpunkerne arbeider ikke sammen på organisert vis. Den ukjente skaperen av bitcoin, Satoshi Nakamoto (som det for øvrig også svirrer en haug av konspirasjonsteorier rundt, angående hans ordetnlige identiet) skal ha unnfanget sin ide til kryptovalutaen som følge av mailing-listen – men prosjektet var hans eget. Cypherpunken er en gruppe ideologer, ikke en organisasjon. Ergo kan bevegelsen bare inspirere til etterlysningen av svært intelligente folk.

Konspirasjonsteoriene vokser frem som følge av mangelen på identitesnøkler

Spørsmålet er dermed hva målet med rekrutteringen er, og identiteten til den ellers ansiktsløse gruppen bak prosjektet. Wanner forklarte videre at de som svarte tilfredsstillende på spørsmålene ble invitert til et privat forum der de ble instruert til å utvikle og fullføre et prosjekt som fremmet organisasjonens idealer. Wanner fullførte ikke sitt prosjekt, og nettsiden ble etter hvert fjernet.

Gjennom den tilgjengelige informasjonen kan vi etablere at dette er en gruppe som spanner globen, har mye kunnskap om arbitrær tematikk, og har et behov for ekspansjon.

Om det er en appendiks av cypherpunkens mailing-liste, en ny rekrutteringsmetode for NASA, eller et ARG (augmented reality game) er ikke lett å vite. Men med hensyn til at det ikke har blitt gitt ut en ny verifisert gåte på mange år, ei heller noen hint til løsning på det siste hodebryet, kan det konkluderes med at organisasjonen ikke har noe hast. Om de i det hele tatt fortsatt finnes.

Digital kryptering og sensurering er stadig en del av mediedebatten, så det er ikke usannsynlig at Cicada 3301 synger på nytt. Kanskje gir de lyd fra seg gjennom en lettere oppfattelig frekvens neste gang.